Luizen

• Iedereen kan hoofdluis krijgen. De informatie over wat je er aan kunt doen veranderd regelmatig. Hieronder staat het advies van de GGD

LUIS IN JE HAAR? KAMMEN MAAR!

Iedereen kan hoofdluis krijgen

Hoofdluis oplopen is gewoon pech hebben. Het heeft niks te maken met vies of schoon zijn. Een luis gaat lekker op jouw hoofd zitten. Voor de gezelligheid komt er later nog een luis bij. Ze krijgen kinderen, en ineens zit je hoofd vol kriebelende beestjes. En die beestjes kunnen van jouw hoofd weer heel makkelijk naar een ander hoofd wandelen. Als je aan het spelen bent, bijvoorbeeld. Op die manier kan heel snel je hele groep hoofdluis krijgen. En je vader, je moeder; iedereen bij jou thuis. Daarom is het belangrijk de hoofdluis zo snel mogelijk weg te krijgen.

Wat is hoofdluis?

Een hoofdluis is een klein, grijsblauw beestje. Nog kleiner dan een mier. Hij zuigt een beetje van jouw bloed op en verandert dan van kleur. Dan wordt hij roodbruin. Hoofdluizen zitten vaak in het haar achter je oren, in je nekhaar of onder je pony. Ze leggen veel eitjes. Die noemen we neten. Uit die eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen. En die leggen ook weer eitjes, dus er kunnen snel veel luizen komen. Neten zien eruit als witte stipjes. Ze zitten op het haar, dichtbij de hoofdhuid.

Hoe weet je of je hoofdluis hebt?

Als je nog maar een of twee luizen hebt, merk je meestal niks. Maar als er meer komen, krijg je vaak erge jeuk. Je kunt ontdekken of je hoofdluis hebt door je haar met een speciaal kammetje te kammen boven een wit vel papier. Als je luizen hebt, vallen ze uit je haar op het papier.

Hoe krijg je hoofdluis weg?

Hoofdluis krijg je weg door je haar heel goed te laten kammen door iemand. Elke dag, twee weken achter elkaar. Dat moet met een kam waarvan de tanden dicht op elkaar staan, anders glippen de luizen ertussendoor. De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn het moeilijkste weg te kammen. Die plakken namelijk aan je haar. Maar ook die moeten allemaal weg, anders komen er weer nieuwe luizen. Als je haar met half water en half azijn natgemaakt wordt, laten de neten los. Je kunt een shampoo of lotion tegen luis gebruiken, maar dan moet je nog steeds elke dag goed kammen.
Hoofdluis heb je niet alleen je kunt er niks aan doen als je hoofdluis hebt. Maar het is wel belangrijk dat de juf of meester het weet. Omdat hoofdluis zo makkelijk naar een ander hoofd wandelt, krijgen anderen het misschien ook. Ook je broertjes en zusjes en je vader en moeder moeten kijken of ze hoofdluis hebben.
Je ouders kunnen op school of bij de GGD informatie krijgen waarin wordt uitgelegd hoe je hoofdluis weg krijgt.

Meer informatie is te krijgen via

Bron: GGD-Oost Gelderland.

Informatie en berichten