Stage en transitie

• In het onderwijs gaat het team uit van mogelijkheden, kwaliteiten en passie van leerlingen. Einddoel van het onderwijs is de maximale emancipatie van alle leerlingen om naar vermogen te kunnen participeren in de samenleving.

De domeinen Werken, Wonen, Burgerschap en Vrije tijd vormen hierbij het centrale uitgangspunt. Arbeidstoeleiding en stage zijn daarom belangrijke speerpunten in het domein werken. Lerend werken en werkend leren laten leerlingen maximaal groeien.

De vso afdeling biedt drie verschillende leerroutes aan die in moeilijkheidsgraad oplopen. In de hoogste route is zelfs een combinatie met het praktijkonderwijs mogelijk, waarmee de school een structurele samenwerking heeft. Leerlingen profiteren op deze manier van de mogelijkheden die beide scholen bieden.

​De leerlingen beginnen met een met een interne stage. De laatste vier jaar van hun schoolloopbaan is het 'leren werken voor een baan' heel belangrijk. Tijdens deze stage worden zij begeleid door werknemers van de stageadressen.

In totaal beschikt de school over veertig verschillende stage adressen op het gebied van techniek, zorg, economie en land- en tuinbouw. Als de leerling negentien jaar is wordt, in overleg met de leerling en de ouders, besproken welke stage het meest bij de mogelijkheden van de leerling past.

Het laatste half jaar krijgt hij/zij een baanstage. Bij het verlaten van de school, gaat deze baanstage over in een baan. Op deze manier vindt de overgang van school naar een baan heel geleidelijk plaats.

Er zijn drie mogelijkheden voor onze leerlingen op een baan:

• De leerlingen krijgen een baan bij een vrij bedrijf
  • De leerlingen krijgen een baan bij de sociale werkplaats of worden door de sociale werkplaats gedetacheerd bij een vrij bedrijf
  • De leerlingen krijgen de indicatie dagbesteding en krijgen een baan bij een activiteiten centrum

In de afgelopen tien jaar hebben alle schoolverlaters een baan gekregen die bij hun mogelijkheden past.

VSO