De volkstuin

• De tuin produceert dit jaar (2013) alweer voor het vijfde achtereenvolgende keer groente voor de voedselbank “de Eetketen” in Zutphen.

Oorspronkelijk gebeurde dit onder de naam “Voedselbank tuin” op de grond van het Volkstuincomplex  H.W. Hagewest, Laarmansheuvel. Toen wij echter in september 2012 deelnamen aan de, door de gemeente Zutphen, uitgeloofde toekomstprijs, kreeg  het project een beter passende naam.

Het door de jaren heen verrichtte werkt gebeurt volledig vrijwillig.  Vanaf het begin is er een samenwerking geweest met de Anne Flokstraschool en de Kaardebol t.w. de stichting ZoZijn. De leerlingen van de Anne Flokstraschool krijgen nu de mogelijk om onder begeleiding van Guyri Federer ervaring op de doen in een productie tuin. Op haar beurt ondersteunt de school het tuingebeuren door o.a. het beschikbaar stellen van haar locatie, aanschaf van materialen, vergoeding van onkosten e.d.

Het zelfde principe van geven en nemen is de basis van het contract met ZoZijn. Cliënten van Zozijn helpen een middag mee in ruil voor een deel van de kas voor de Anne Flokstraschool.

Sinds de dienstbare tuin in september 2012 de Toekomstprijs kreeg uitgereikt (toekomstprijs Gemeente Zutphen) zijn er nog meer netwerken ontstaan. Tot dusverre zijn de contacten met buurtservice (Perspectief Zutphen) vruchtbaar gebleken, dit tot wederzijdse tevredenheid.

door Gyuri Federer:

"De opgetekende ervaring samen vattend zou ik willen zeggen:

Door te werken voor een sociaal doel, ontstaat groot enthousiasme wanneer dit onzelfzuchtig wordt neergezet. Als dit met kracht en doelbewust gebeurt worden ook geld stromen gemobiliseerd. Het is steeds weer verbazen wekkend hoezeer het gezamenlijke werken met de natuur een frissen wil in ieder kan stimuleren."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Anne Flokstraschool. Te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur onder nummer: 0575-512495 vragen naar dhr. F. van der Ven of mvr. A. de Graaf.

VSO