Waterzuivering

• In het SO wordt hard gewerkt aan het thema “Water”. Hierbij wordt ook de waterzuivering besproken. De vriend van juf Bernice werkt bij een waterzuivering installatiebedrijf en heeft spullen meegegeven voor een proefje.

​Tijdens het proefje werd vies water (water gemengd met chocomelk) weer gezuiverd. In het water zat een soort mixer, die het water liet rond draaien.
Eerst moest juf Bernice aan het vieze water vier druppels chemicaliën toevoegen. Hierdoor waren al kleine witte spikkels te zien in het water.
Daarna ging er een klein spuitje polymeer bij. Dit lijkt wel een beetje op lijm. De witte spikkels werden al een beetje” sneeuwvlokken”.
Uit een grote tank deed juf Bernice er nog wat lucht gemengd met water bij. De mixer moest uit en werd uit het water gehaald.
Er ging nog wat lucht bij. Nu zagen wij hele grote soort van bruine “sneeuwvlokken”.
Deze vlokken dreven omhoog. Onderin de beker helder water met bovenop een laag dikke chocomel.
Dit water is nog niet drinkbaar, want er zitten nog chemicaliën in.
Maar we hebben wel heel mooi kunnen zien hoe het water uit het riool weer wordt schoongemaakt bij de waterzuivering.