Zie ginds komt de stoomboot – de waarde van het vrije spel in de Sinterklaastijd

• In de kring hangt een aftelkalender. De meeste kinderen weten al dagen van te voren dat Sinterklaas weer naar Nederland onderweg is. Iedere dag oefenen wij vast het lied van de stoomboot.

De kinderen doen vanuit de nabootsing de gebaren mee en luisteren naar wat andere kinderen vertellen. Zo ontstaat een natuurlijk gebeuren, waar kinderen helemaal in op kunnen gaan, ieder op zijn eigen manier. De vanzelfsprekende eerbied, die het jonge kind nog van nature heeft, zie je in deze tijd goed. Het kind gaat tijdens het vrije spel helemaal op in het “zijn” van Sint of een van de Pieten. Als je ze iets wilt vragen, dan moet je ze aanspreken met Sint of Piet. Ook de andere kinderen luisteren naar deze Sint of Piet!

Er heerst een gezellige drukte rond de Sinterklaastijd. Kinderen zijn in deze tijd vaak drukker door alle indrukken die ze krijgen. ’s Avonds je schoen zetten en er ’s morgens iets in vinden. De duurste cadeaus worden er soms in de schoen gevonden. Terwijl je in de klas merkt, dat diezelfde kinderen blij kunnen zijn met een zelfgebakken pepernoot. Deze pepernoten worden in de klas gebakken en alle kinderen helpen mee. Zij meten en wegen (rekenen) en kneden en rollen (fijne motoriek). Wat een boel nieuwe begrippen leren wij! (Mondelinge taal). Gedurende het vrije spel worden deze lekkernijen uitgedeeld door de ‘Pieten’ en in de knutselschoenen gelegd. Ondertussen staat ‘Sinterklaas’, met een wijze blik, vanuit zijn ‘boot’ te kijken. Een stokpaardje is zijn trouwe schimmel Amerigo. Rondom de boot varen allerlei kleine bootjes met ’cadeautjes’ en ‘Pieten’. De andere kinderen zingen liedjes voor deze Sint en staan aan de rand van de mat te zwaaien. De ‘cadeautjes’ zijn met zorg door de kinderen ingepakt in de inpakhoek. Hier leren zij behalve het uitoefenen van geduld ook passen en meten (wiskundige initiatie), het maken van prachtige naamkaartjes (schriftelijke taal), het verzinnen van rijmwoorden (mondelinge taal) en het maken van mooie tekeningen (fijne motoriek). De Dakpieten lopen met pakjes en oefenen hun evenwicht en grote motoriek. Daarnaast wordt er flink gerekend; tellen, optellen, minsommen, delen en keersommen met pepernoten zijn aan de orde van de dag. En omdat de kinderen zich vrij voelen als Sint of Piet maken zij met plezier al deze oefeningen. Het Sint-zijn geeft ook een impuls aan de sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen. Te drukke kinderen moeten zich nu inhouden want de Sint is al heel oud en houdt van rust. Stille kinderen krijgen juist nu de aandacht van andere kinderen, die zij gewoonlijk moeten missen en er wordt nu ook naar hen geluisterd.

De ouders vraag ik om rekening te houden met hun kind en de spannende tijd waarin het zich nu bevindt, maar ook met de andere kinderen in de klas. Veel ouders zijn blij met door andere ouders gegeven suggesties wat je allemaal in de schoen zou kunnen doen. Want, dat wat door de Sint gegeven is, is toch wel het mooiste pakje dat je kunt krijgen. Ook wordt er vaak iets afgesproken over het aantal keren per week dat de schoen mag worden gezet. Op de ouder-knutsel-avond van 21 november aanstaande, hebben ouders de gelegenheid een schoencadeautje voor hun kind te maken en andere ouders te ontmoeten. Ook worden er kerstversieringen gemaakt. Heeft u zich al opgegeven?

Dan is het 5 december. De spanning stijgt in de klas naarmate het tijdstip nadert waarop de Sint wordt verwacht. De kinderen maken hun mooiste tekening. Van al deze tekeningen wordt een boek gemaakt om aan te bieden aan Sinterklaas. Vanavond viert hij per slot van rekening zijn verjaardag. Heel vroeger begonnen de dagen nog niet om 12 uur ’s nachts maar al als het donker werd. Daarom begon 6 december al op wat nu onze avond van 5 december is en daarom wordt er op deze avond al feest gevierd. De stoel van de juf is versierd als mooie troon. Er worden slingers opgehangen en de rolgordijnen gaan dicht. De klas is extra netjes opgeruimd en de kinderen wachten op de Sint. Zij zingen uit volle borst de Sint liedjes. Als Sint er eenmaal is heeft hij voor ieder kind een vriendelijk woord. De Pieten hebben een zak met cadeautjes. Ieder kind vindt zijn eigen cadeautje het mooiste.

Na het feest gaan de verkleedkleren van Sint en Piet in de zak, die neemt Sinterklaas weer mee naar Spanje. En volgend jaar brengt hij ze hopelijk weer mee terug!

De aanvangsgroep wenst u allemaal een fijne Sinterklaastijd!

Column