VSO- plus ruimt op

• Om te beginnen lijkt het ons leuk om te vertellen wie er in de VSO- OZG groep zitten, de plusgroep, zoals de leerlingen zelf zeggen. We beginnen natuurlijk met de leerlingen: Roy, Laxmi, Jan, Kevin, Merve, Jeffrey, Philip, Joost en Bryan.
De hele week krijgen ze les van juf Jessica. Op maandag en dinsdag assisteert juf Elsbeth, samen met stagiaire Sanne. Op woensdag, donderdag en vrijdag is juf Ageeth in de groep. Emmy ( ZIO) komt op dinsdag, woensdag en vrijdag.
In de VSO+ groep werken we graag met thema’s.We zijn dit jaar begonnen met het thema: opruimers, georganiseerd door vrijwilligers van de Kaardebol.
We waren goed voorbereid, tijdens de les hebben we gepraat over verschillende soorten afval, we leerden hoe afval moet worden gesorteerd. Bijvoorbeeld in welke afvalbak moet ons lege pakje, waar gooien we het rietje in? Waar laten we de fruitschillen?
Ook bekeken we de verschillende soorten afvalbakken die in Zutphen gebruikt worden.

Woensdag 3 oktober hadden we een praktijkles. We vertrokken met auto’s richting de Kaardebol. Voor Laxmi was dit een thuiswedstrijd, want zij loopt hier op donderdag stage.
De Kaardebol is een centrum voor duurzaamheid midden in de stad Zutphen.

We werden daar opgewacht door een vrijwilligster die ons d.m.v. Pieter Worm ( handpop) van alles vertelde over afval. De groep werd verdeeld. Een groep ging binnen, in het centrum aan de slag met microscopen om kriebelbeestjes van dichtbij te bekijken. Ook bestudeerden we compost in een glazen bak, we zagen wormen, pissebedden, kleine spinnetjes, mieren etc.
Buiten mochten we de prachtige tuin in. We knipten takken in stukjes, zodat die geschikt werden voor de composthoop. Met scheppen gooiden we compost om ook hier op zoek te gaan naar kriebelbeestjes.

Hilarisch en leerzaam was de kliko-race. Op deze ludieke manier leerden we om verschillende soorten afval te deponeren in verschillende containers, om vervolgens terug te rennen om een nieuw soort afval op te halen, soort van wedstrijd dus.
Een leerzame, gezellige ochtend, maar dit was nog niet alles, want de volgende morgen kwamen er 2 vrijwilligers van de Kaardebol en iemand van de buurtservice bij ons in de klas.
We bekeken een film over het buurtproject. We deden een afval sorteer spel. We zouden ook daadwerkelijk gaan vuil prikken met de prikstokken, buiten, rondom de school, maar omdat de regen met bakken uit de lucht kwam, hebben we dit binnen gedaan.
Gelukkig werden we een handje geholpen door de juffen van het SO. Zij hadden werkelijk alle vuilnisbakken overhoop gehaald en vervolgens in de gang gedeponeerd.
Maar daar zaten wij niet mee, want zoals Jan altijd zegt:

VSO-plus klaart deze klus!!

Het is wel duidelijk, het was een geslaagd project, waar we veel van
geleerd hebben.

Tot slot een woord van dank voor de vrijwilligers van de Kaardebol en buurtservice Zutphen.

Column