Taal in het SO

• In de groepen 4,5,6,7,8 van het SO wordt er dit schooljaar met een nieuwe methode voor taal gewerkt, namelijk veilig leren lezen, de kim-versie.

Verschillende ankers:

Veilig leren lezen begint met kern Start, daarna volgen kern 1 t/m 11 en het wordt afgesloten met kern Afsluiting. Elke kern begint met een ankerverhaal waarmee  het thema van de kern wordt geïntroduceerd.

De kim-versie:
De nieuwe versie van de Veilig leren lezen de  kim-versie is door  internationaal wetenschappelijk onderzoek en  ervaringen vanuit de praktijk tot stand gekomen. De methode kent een gestructureerde opbouw van het letter- en woordaanbod, waarbij alle aandacht uitgaat naar het ontdekken en gebruiken van structuren in woorden en het krijgen van een sterke teken-klankkoppelingen. Op systematische wijze leren kinderen sneller nieuwe woorden en zinnetjes lezen. Bovendien is er naast technisch lezen veel aandacht voor leesplezier. Op die manier leggen de kinderen  een stevige basis voor hun taal-leesontwikkeling.
Aaneensluitende methodes:
Binnen het SO wordt er naast veilig leren lezen ook gewerkt met schatkist , Taal in beeld en spelling  in beeld. Deze methodes vormen samen een doorlopende  taal-lezen lijn.

Ervaringen vanuit de praktijk:
Elke maandag, dinsdag en donderdag wordt er groep doorbroken gewerkt met de verschillende methodes. De kinderen werken hierdoor op hun eigen niveau en tempo. De kinderen en de leerkrachten zijn dolenthousiast wat betreft het veilig leren lezen en de andere methodes. Het sluit goed aan en het lezen komt hierdoor heel goed op gang.

Groetjes,
Juf Anouk