Nog een pareltje…

• Vanmorgen kwam een nichtje van mij terug van bijles rekenen. Van haar juf had ze een poster van de voetballer Klaas Jan Huntelaar gekregen met daaronder de tekst: “Oefenen heeft altijd zin. Tenzij je er geen zin in hebt, dan heeft het geen zin.”

Dat brengt mij weer even terug naar het gedachtengoed van “the Big Picture”.  Ook daar wordt de vergelijking met  de sport gemaakt. Onderwijs zou eigenlijk  leerlingen moeten begeleiden zoals een  coach dat in de sport doet. Nog nooit heeft een sportcoach naar een speler iets geroepen in de trant van “Je hebt een 9 ”of in een minder florissante situatie “Je hebt een 2 ” .  Coaches zeggen altijd wat over het zichtbare gedrag, lang niet altijd even genuanceerd, maar het is wel duidelijk waar het over gaat. In het onderwijs  doen we dit  te weinig of niet en stoppen het vol met betekenisloze standaarden en beoordelingen en met welk doel?
Bij The big Picture laten ze de standaarden voor wat ze zijn.  Ze communiceren  over het verhaal van de leerling. Vertel wat je hebt geleerd. De regie ligt dan bij de leerling.  “Er is een wereld van verschil tussen iets te zeggen hebben en iets te moeten zeggen”.
Alfie Kohn

Enfin er is hierover nog veel meer te vertellen. Als ik je nieuwsgierigheid gewekt is dan verwijs ik je ook graag naar Alfie Kohn. http://www.alfiekohn.org/topics/motivation-inside/  Hij heeft ook absoluut iets tegen de gewone gang van zaken in scholen/opvoeding en vooral ook over hardnekkige misverstanden die zelfs, na wetenschappelijk onderzoek, in de hoofden van mensen blijven zitten. Bv  Behaalde examens / masters en competitief gedrag  blijken niet te motiveren tot beter presenteren of zoals hij het zelf zegt: “Competition kills creativity”.
Op een redelijke opgewonden wijze vertelt hij verder dat er maar  één motief is  voor al het getest en de standaardisatie en dat is:  het economische motief.
Al met al een aanrader om een paar van zijn presentaties de bekijken.

Binnen de Big Picture gedachte kun je alternatieven vinden.  Stel dat je het onderwijs opnieuw zou mogen uitvinden, hoe zouden we het dan inrichten?  Zij stellen dat het vooral gaat om het ontwikkelen van “gezonde mensen” die gelukkig zijn, liefde en respect tonen, van leren houden, vriendelijk zijn en betekenisvolle bijdragen leveren. Dit komt wel heel dicht bij de doelen die voor onze doelgroep belangrijk zijn toch?

Column