Ik zie nu dat niets onmogelijk is

• Voor de start van een nieuw schooljaar denk ik altijd na over een motiverende inleiding. Het lukt het ene jaar wat beter dan het andere. Ik merk dat ik door de studie wel extra gemotiveerd ben.

De inhoud van deze nieuwe parel heeft zeker ook bijgedragen om met vol enthousiasme het jaar te starten. Het betreft een mooi staaltje professionaliteit die ik de laatste maanden op de SO afdeling mocht meemaken.
Op de afdeling ontstond de situatie dat de vaste leerkracht tijdelijk niet meer kon werken en er vervanging geregeld moest worden. Bijkomend probleem in de klas waren forse gedragsproblemen, waaronder een aantal leerlingen met reactieve hechtingsstoornissen.
De reactie van de klas op de nieuwe docenten is waarschijnlijk voor de lezer voorspelbaar. Heel veel onrust en nog veel meer gedragsproblemen. Met letterlijk trillende handen zijn docenten, assistenten, teamleiding en ortho, dag voor dag een stukje verder gekomen in de begeleiding van deze groep. Er was geen ander alternatief dan dat zij het moesten oplossen. Er is veel gesproken, over wat lukte en of daar meer van gedaan kon worden. Vooral ook gesprekken over de eigen rol en de gezamenlijke aanpak.
Persoonlijk werd ik het meest getroffen door de effecten van de “mindset” van een aantal collega’s. Kort geleden hoorde ik Frank de Boer van Ajax ook al deze term gebruiken voor zijn spelers die verloren hadden. De collega’s in Zutphen die hebben zeker niet verloren maar gewonnen en wel met zeer ruime cijfers. Stap voor stap zag ik, door gezamenlijke inspanning, het zelfvertrouwen groeien, de weerbaarheid vergroten en de gezamenlijke verantwoording toenemen en de groep tot rust komen.
klaarvoorde21eeeuw_webrgb_1edrukdef_1Robert Marzano (2013) schrijft in zijn boek Klaar voor de 21 eeuw, daar ook waardevolle zaken over.
Het moest allemaal vanuit de tenen komen en vooral “echt” zijn. Grote dank ook nog aan het Vierbeek collega die ons ondersteund hebben in de gekozen route.
In mijn ogen is deze parel een prachtig voorbeeld van zelfsturing en volharding. De regie lag absoluut bij de professional en geleidelijk groeide er een plan met een strategie. Op YouTube zijn ook mooie voorbeelden vinden bv Klaas Wenting.   Zoek ook een via eens Google scholar .
Deze parel wil ik eindigen met een stelling over de prestatie van de SO collega’s als voorbeeld. Het betreft hier de mate waarin we geloven dat achterstand in kennis en vaardigheden opgeheven kan worden door het geloof in de goede afloop en de moeite die we ervoor willen (vrij naar Mazano,2013, p 130).
Nu een week later, na het schrijven, het bewijs van de stelling weer op een andere manier.
EPA_SCHIPPERS_ZILVER_VLAG_DAFNE_0

Column