Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden
 • Anne Flokstraschool
  Emmalaan 2
  7204 AS Zutphen
  T 0575 - 51 24 95
  info@anneflokstraschool.nl

  Bezoekadres voortgezet speciaal onderwijs en zorggroepen
  Emmalaan 2
  7204 AS Zutphen

  Bezoekadres speciaal onderwijs
  Paulus Potterstraat 8
  7204 CV Zutphen
  T 0575 - 517266​

  Wij bieden (voortgezet) speciaal onderwijs aan leerlingen met een complexe hulp en/of begeleidingsvraag.

I love it when a plan comes together…

 • Het is uitermate inspirerend als lastige klussen goed aangepakt en afgerond worden. Soms lijken de bergen zo hoog dat een oplossing niet meer zichtbaar is. Vergelijkbaar met de opdrachten van The A-team.

​En als het dan toch lukt dan is de voldoening en waardering groot. Uiteraard om het eindresultaat maar misschien nog wel meer omdat het plan gelukt is.​In de afgelopen weken zijn er weer een aantal plannen met opbrengsten geslaagd en dat geeft voldoening en de energie om de ingeslagen weg met volle overtuiging voort te zetten.

 

Ik doel dan op de ontwikkeling van het onderwijs om de eigenheid van de leerlingen en de medewerkers als belangrijk richtpunt te nemen. In het inspectiebezoek van vorige week was dit ook een steeds terugkerend gespreksonderwerp. Het bezoek van de inspectie is prima verlopen, als ook het oordeel. Een dergelijk oordeel is waardevol maar de inspiratie komt bij mij ergens anders vandaan.

Waar ik wel heel veel voldoening uit put, zijn de  persoonlijke bijdragen aan het welslagen. Die bijdragen komen er niet zomaar. Hier is deskundigheid voor nodig en de wil en het vertrouwen om te doen wat je denkt dat goed is. Een prachtig voorbeeld is de sprekende foto van Anne. Hier staat een professional haar verhaal te doen.

Tijdens het afgelopen inspectiebezoek heb ik benadrukt dat de socialisatie en de persoonsvorming minstens zo belangrijk zijn als het kwalificeren van jonge mensen. Deze ontwikkeling stimuleer je onvoldoende door het gebruik van leerlijnen, maar moet je in het ech​t doen. Hiervoor zijn goed doordachte plannen nodig met een gemeenschappelijke visie en ruimte voor eigen ideeën en daarmee persoonlijke meesterschap van diegenen die het moeten uitvoeren. Dit lijkt simpel maar dat is het niet. Dit vraagt om loslaten en vertrouwen in een goede afloop. Helaas blijkt het woord vertrouwen maar al te vaak vervangen te worden door controleren  Grote waardering daarom voor de club van Nico Teunissen, kunst cultuur en sport en bewegen. Deze groep mensen heeft een plan waarbinnen de lef is om los te laten. Dit is ook niet ontstaan van vandaag op morgen, maar dit is een proces van volhouden en geloof in de eigen koers. Hiermee krijgen de leden en ook Anne, als een van mijn personeelsleden, de kans om hun persoonlijk meesterschap ook daar te tonen en te ontwikkelen. Hier krijg ik het wel warm van en ik zal daar waar het kan, deze club ondersteunen in hun doelen.

Mooie beschrijvingen en ideeën hoe je dit soort processen kunt initiëren zijn te vinden in de literatuur van de lerende organisatie.  Vooral Wierdsma schrijft al twintig jaar geleden over deze visie. Wat mij betreft nog steeds zeer de moeite waard.  Andre Wierdsma over Lerend organiseren en veranderen​

​​​

Column

:

Help (nieuw venster)