Communiceren is alles. Daarom logopedie.

• “Als je woorden vastzitten of er niet uitkomen zoals je wilt, omdat je moeite hebt met horen, slikken of spreken, dan is er iemand die je verstaat. Iemand die je helpt communiceren, zodat je kunt meedoen als ieder ander.”
​Deze woorden komen uit de campagne van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, oftewel de NVLF, die hiermee mensen wil informeren over wat een logopedist voor iemand kan betekenen. En dat is veel! Een logopedist helpt baby`s met slikproblemen, waardoor eten en drinken makkelijker wordt. Of doven die revalideren na plaatsing van een cochleair implantaat. Het werkterrein van de logopedie beslaat alles wat te maken heeft met spraak en taal, stem, slikken en horen. Naast de allround logopedist zijn er dan ook die zich concentreren op één of meer deelgebieden.

Als logopedist op de Anne Flokstraschool behoort het ‘optimaliseren van de communicatie tussen de leerling en zijn of haar (directe) omgeving’ tot mijn hoofdtaak. Goed kunnen communiceren is nodig als je contact wilt maken. Taal is onmisbaar om informatie uit te wisselen. Gedachten (een idee of een plan) ontstaan in de hersenen. Er is taal nodig om die gedachten over te brengen naar iemand anders. Maar wat als je motorisch te beperkt bent om (duidelijk) te spreken? Dan gaan we samen op zoek naar andere mogelijkheden van communiceren..

Eén manier om je gedachten en / of bedoelingen duidelijk te maken is door
gebruik te maken van gebaren; je spreekt met je kind, maar de belangrijke woorden ondersteun je met een gebaar. Het voordeel hiervan is dat je kind de boodschap niet alleen hoort, maar ook ziet. Door het gebruik van gebaren ga je ook automatisch langzamer spreken en in kortere zinnen en dat is precies wat ‘onze kinderen’ nodig om de boodschap beter te kunnen begrijpen.

Op de Anne Flokstraschool wordt elk schooljaar een gebarenworkshop aangeboden. Deze bestaat uit 2 avonden van 2 uur waarbij informatie wordt gegeven over het gebruik van de gebaren en waarbij er natuurlijk uitgebreid geoefend wordt. Op 3 en 17 oktober jl. was het weer zover en de opkomst was weer hoog, geweldig!

Nieuwsgierig geworden? Er is een App beschikbaar: iSignNGT Op www.gebarencentrum.nl staat meer informatie.

Op www.kindentaal.nl vindt u informatie over de taalontwikkeling met daarbij veel ideeën en tips om deze te stimuleren.

Column